Voorwoord voorzitter
Lekker op de OV-fiets naar mijn vader in Castricum, naar een vergadering in Rotterdam of een feestje in Nijmegen. Zelf gebruik ik de OV-fiets met veel plezier. Zo hebben we het ook bedoeld toen ik begin 2000 met m’n collega’s van ProRail de OV-fiets bedacht. ProRail stond voor de uitdaging het reizen met de trein populairder te maken. Al snel was duidelijk dat de laatste schakel van de reis vaak de zwakste is: hoe kom je snel en gemakkelijk van het station op je eindbestemming? Daar wilden we iets voor verzinnen.
“Op elk station staat een fiets voor u klaar,” luidde onze werktitel. Een optimistische stelling, maar het gaat een paar jaar later al behoorlijk de goede kant op. Destijds zijn we met onze prille ideeën vrijwel meteen naar de Fietsersbond gestapt. Samen hebben we nagedacht en rondgevraagd hoe de formule van de OV-fiets zou moeten zijn om te voldoen aan de wensen van de reizigers. Achteraf is dat cruciaal geweest voor het succes. Veel innovaties mislukken omdat er eigenlijk niemand op zit te wachten. En wat elke dag weer blijkt: op de voordelen van de OV-fiets zitten wel degelijk mensen te wachten.
Wat ik mooi vind aan de OV-fiets is dat hij snel, gemakkelijk en betaalbaar is voor de reizigers én maatschappelijke doelen dient: de OV-fiets is schoon, stil, ruimtebesparend en gezond. Hij lokt daadwerkelijk mensen uit de auto in de trein. Het is geweldig dat het individuele belang van reizigers zo goed samengaat met de collectieve belangen van de samenleving.
Reizigers beleven plezier aan de OV-fiets, vervoerders maken er trein, metro en bus aantrekkelijker mee en stallinghouders verdienen er geld aan: deze nieuwe dienst kan een gigantisch succes worden. Ik ben ervan overtuigd dat de OV-fiets uitgroeit tot een vervoermiddel dat niet meer is weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Met miljoenen ritten per jaar. Ik hoop dat de Stichting OV-fiets dat doel samen met andere partijen kan bereiken. Daar zet ik me graag voor in. In dit ‘vierkante boekje’ hebben we voor u op een rijtje gezet waar de OV-fiets voor staat.
Ronald Haverman, voorzitter Stichting OV-fiets
Wubbo Ockels, hoogleraar en oud-ruimtevaarder: “Als ik in Delft of Groningen op een blauwe OV-fiets stap, dan heb ik het gevoel dat het ‘mijn’ fietsje is”.
1 De OV-fiets formule
Snel & gemakkelijk De OV-fiets is de snelle en gemakkelijke huurfiets in het openbaar vervoer. Deze blauwe fiets is zonder rompslomp te huur op ongeveer honderd locaties, vooral bij NS-stations. Een OV-fiets huren kan binnen een minuut, want tijdrovende handelingen zijn geautomatiseerd. Op vertoon van een geschikt gemaakte NS-kaart, een aparte OV-fietspas, een Mobilty Card of uiteindelijk de nieuwe OV-chipkaart, krijgen pashouders een of twee OV-fietsen mee om hun reis flexibel te vervolgen. Ze hoeven dus geen legitimatie te tonen, geen contract in te vullen en geen borg te betalen. De OV-fiets is een robuuste en fris uitziende fiets met een eigen uitstraling, geschikt voor dames en heren. Het betalen gaat snel en gemakkelijk: achteraf per automatische incasso. Het tarief is te vergelijken met een busretourtje. De OV-fiets is de snelst groeiende vorm van openbaar vervoer. Hij geeft pashouders de vrijheid om te gaan en te staan waar ze willen. Met de OV-fiets heb je overal een fiets.
Efficiënt ruimtegebruik Initiatiefnemer ProRail heeft er baat bij dat het spoor zo goed mogelijk wordt benut en dat dus zoveel mogelijk mensen met de trein reizen. De OV-fiets maakt het laatste stukje ná de trein en daarmee de hele reis aantrekkelijker. OV-fietsen verwisselen vaak van ‘baasje’ en staan maar kort stil op het station. Bovendien kunnen identieke OV-fietsen dichter op elkaar worden gestald. De collectieve OV-fiets springt dus efficiënter om met de schaarse ruimte bij stations dan de individuele privé-fiets.
Landelijke formule De OV-fiets is een landelijke formule van ProRail, ontwikkeld in samenwerking met de Fietsersbond, NS en de gemeente Utrecht. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat en Stichting DOEN (een van de goede doelen van de Postcode Loterij) steunen het initiatief. ProRail heeft de exploitatie voor enkele jaren uitbesteed aan de Stichting OV-fiets. Die draagt zorg voor verdere groei en een rendabele exploitatie. ProRail onderzoekt of het verstandig is te zijner tijd een marktpartij in te schakelen voor de exploitatie.
“Een OV-fiets huren is net zo gemakkelijk als een kroket trekken.”
2 Drijfveren voor OV-fiets
Groot marktpotentieel Bijna dertig procent van de treinreizigers fietst van huis naar het station. Voor dat ‘voortransport’ pakken ze meestal hun eigen fiets. Minder dan tien procent van de treinreizigers fietst van het station naar de eindbestemming. Het aandeel van de fiets in dat ‘natransport’ ligt lager omdat veel treinreizigers daar simpelweg geen eigen fiets hebben. De OV-fiets heeft in theorie een marktpotentieel van ongeveer twintig procent van de treinreizigers. Een marktaandeel van een tot twee procent van het natransport lijkt realistisch. Het gaat dan om 2,5 tot 5 miljoen ritten per jaar.
bron: NS
Rompslomp geautomatiseerd Treinreizigers zien vaak op tegen het laatste stukje van hun reis: van het station naar hun eindbestemming. Een wandeling duurt te lang, op de bus moet je wachten en een taxi is te duur. En dus geldt het natransport als de zwakste schakel van de keten. De OV-fiets maakt de reis van deur tot deur aantrekkelijker. Het huren, terugbrengen en betalen van een OV-fiets gaat snel en gemakkelijk. Daarmee komt de OV-fiets tegemoet aan de twee belangrijkste wensen van de moderne consument. Die heeft een hekel aan wachten en rompslomp. OV-fiets heeft alle tijdrovende handelingen van standaard fietsverhuur (contract invullen, legitimatie tonen, borg betalen, contant afrekenen) geautomatiseerd: aanmelden via internet, huren met pas, facturen per e-mail en betalen per incasso.
Gevoel van vrijheid Naast snelheid, gemak en betaalbaarheid biedt de OV-fiets bewegingsvrijheid, want de fiets nadert het vrijheidsgevoel van de auto. Onderweg kun je zelf keuzes maken en ben je niet afhankelijk van vaste routes of starre vertrektijden. Dat is een reden waarom de fiets zo populair is bij zowel OV-reizigers als automobilisten.
bron: SCP
Melanie Schultz van Haegen, staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat: “We willen meer mensen op de fiets van en naar het openbaar vervoer. De OV-fiets is daar ideaal voor”.
“Pashouders kunnen nu OV-fietsen huren in alle grote en middelgrote steden met een station.”
3 OV-fiets in vogelvlucht
Van proef naar product ProRail en de Fietsersbond hebben in 2000 de handen ineengeslagen om een nieuwe formule voor fietsverhuur te lanceren. Eisen en wensen van gebruikers (snel, gemakkelijk, betaalbaar) zijn in kaart gebracht en op haalbaarheid getoetst in een business case. Samen met NS hebben ProRail en de Fietsersbond hun plan voor de OV-fiets gepresenteerd aan de Tweede Kamer. Die heeft zich er meteen over ontfermd. Medewerkers van ProRail hebben de bouwstenen (OV-fiets, verhuursysteem, OV-fietspas) in de praktijk beproefd. Vervolgens zijn de eerste drie huurlocaties voor het publiek geopend. Dat waren fietsenstallingen bij de stations Alphen aan den Rijn, Delft en Utrecht Centraal. In een paar jaar is het project zonder veel marketing uitgegroeid tot een landelijk dekkend net. Inmiddels kunnen pashouders OV-fietsen huren in alle grote en middelgrote steden met een station.
Mijlpalen 2000
Mijlpalen 2001
Mijlpalen 2002
Mijlpalen 2003
Mijlpalen 2004
van V&W ontvangt bijna zeshonderd OV-fietsen van Stichting DOEN
Mijlpalen 2005
bron: OV-fiets
Utrechts Nieuwsblad: “OV-fiets is de easyJet van het openbaar vervoer.”
4 Hoe huurt u een OV-fiets?
Pashouder worden Om OV-fietsen te kunnen huren, moet u eerst pashouder worden. Dat kan door u eenmalig aan te melden via de website www.OV-fiets.nl. U geeft dan aan of u OV-fietsen wilt huren met uw huidige NS-kaart (als er maar een streepjescode opstaat) of een aparte OV-fietspas. Enkele dagen later kunt u op alle huurlocaties een of twee OV-fietsen huren.
Fiets huren Een OV-fiets huren kan binnen een minuut. In bemande stallingen vraagt u om een OV-fiets en laat u de streepjescode op uw pas scannen door een personeelslid. Die scant ook de streepjescode van een OV-fietssleuteltje. De computer weet dan welke pashouder in welke huurlocatie, op welke dag en op welk uur, welke OV-fiets huurt. U loopt met het sleuteltje naar de OV-fietsen. Die staan meestal dicht bij de ingang. U haalt de OV-fiets van het slot en loopt ermee naar buiten. En fietsen maar! U mag de OV-fiets maximaal zestig uur gebruiken. Daarna geldt een toeslag. Bij automatische OV-fietskluizen volgt u de aanwijzingen op het beeldscherm. Zo moet u uw pasnummer en uw pincode intoetsen voordat een deur opengaat met daarachter een OV-fiets.
Fiets terugbrengen Een OV-fiets terugbrengen gaat nog sneller en gemakkelijker dan huren. In bemande stallingen zet u uw OV-fiets op slot en geeft het sleuteltje aan een medewerker. Die scant het fietssleuteltje zodat de computer weet dat u de OV-fiets heeft teruggebracht. En snel naar de trein! Bij de automatische OV-fietskluizen volgt u weer de aanwijzingen op het beeldscherm.
Fiets betalen Betalen voor uw ritten gaat snel en gemakkelijk: achteraf per automatische incasso. Per e-mail ontvangt u eerst een overzicht van uw ritten.
Wijzigingen via internet OV-fiets is ‘de easyJet van het openbaar vervoer’. Om de kosten laag te houden, is de organisatie klein. De vijf medewerkers handelen zoveel mogelijk zaken af via e-mail. Heeft u een adreswijziging, opmerking of klacht? Die kunt u zelf invoeren via ‘mijn OV-fiets’ op www.OV-fiets.nl.
“Uiteindelijk moeten OV-fietsen op elk station te huur zijn”
5 Honderd huurlocaties
Bewaakte stallingen Pashouders kunnen OV-fietsen huren op ongeveer honderd huurlocaties, vooral bij stations. Negen op de tien huurlocaties zijn bewaakte fietsenstallingen. Die zijn het meest praktisch voor de verhuur van OV-fietsen: daar zijn personeel en ruimte beschikbaar. Het kan gaan om NS-stallingen, particuliere stallingen en gemeentelijke stallingen. Een medewerker geeft de OV-fietsen uit en neemt ze in. Een bewaakte huurlocatie kan binnen een paar dagen van start omdat OV-fiets alleen een scanner en borden hoeft te plaatsen. Dat kost zo’n 2.000 euro.
Automatische kluizen Kleinere stations hebben meestal geen bewaakte stalling. Omdat OV-fietsen uiteindelijk op elk station te huur moeten zijn, is de automatische OV-fietskluis ontwikkeld. Dat is de standaard fietskluis (die bij veel kleinere stations staat) met een slimme deur. Daarin zit alle techniek voor de registratie. De pashouder identificeert zich door pasnummer en pincode in te toetsen. Dan springt een deur open met daarachter een OV-fiets. De pashouder pakt de OV-fiets uit de kluis en doet de deur dicht. En fietsen maar! Bij terugkomst springt na het intoetsen van pasnummer en pincode de deur van een lege kluis open. De pashouder stalt de OV-fiets in die kluis. De kluis herkent de OV-fietsen aan hun elektronisch kentekens. De pashouder sluit de deur. En snel naar de trein! Voordeel van automatische OV-fietskluizen is dat pashouders 24 uur per dag OV-fietsen kunnen huren en terugbrengen. De aanschafprijs bedraagt ongeveer 20.000 euro per vier stuks, inclusief plaatsing.
OV-fietsbox & sleutelkluis Voor plaatsing bij bushaltes ontwikkelt OV-fiets met steun van de provincie Gelderland een automatische OV-fietsbox. Die zit tussen een bewaakte stalling en automatische OV-fietskluis in: tien tot zestien OV-fietsen in één ruimte die alleen toegankelijk is voor pashouders. Binnen hangt een sleutelkluis, een automaat die OV-fietssleuteltjes uitgeeft. Met zo’n sleuteltje haalt de pashouder een OV-fiets van het slot. Een OV-fietsbox kan bijvoorbeeld bestaan uit twee tegen elkaar gezette glazen abri’s. Hij kan later ook bij parkeerterreinen, P+R terreinen en transferia worden gezet. Voordelen zijn lagere kosten en efficiënter ruimtegebruik dan met losse OV-fietskluizen.
Compact stallen Met het compact stallen van OV-fietsen is een ruimtebesparing te behalen van vijftig procent ten opzichte van het stallen van privé-fietsen. Dat kan simpel door OV-fietsen kop-staart te parkeren en steeds de voorste van de rij te verhuren. Of geavanceerd met volautomatisch compacte stallingen. Zo kunnen de deels ondergrondse ‘Fietsumrond’ en ‘Velominck’ met enkele aanpassingen ook OV-fietsen uitgeven en innemen. ProRail onderzoekt of ook de bovengrondse ‘Bikedispenser’ (ook wel FietSafe) een oplossing is voor grotere knooppunten zonder bewaakte stalling of bewaakte stallingen met ruimtegebrek.
Aristoteles: “Uiteindelijk ligt de rijkdom veel meer in het gebruik dan in het bezit”.
6 Rendabele exploitatie
Exploitatie kostendekkend “Bij een huurprijs van 3,00 euro, een jaarlijkse bijdrage van 5,00 euro per klant en 300.000 verhuringen per jaar lijkt het mogelijk het concept kostendekkend te exploiteren,” schreef minister Peijs van Verkeer en Waterstaat in 2004 aan de Tweede Kamer. Dat deed de minister na de evaluatie van de OV-fiets door de Adviesdienst Verkeer en Vervoer. De Stichting OV-fiets spant zich in om de exploitatie vanaf 2007 inderdaad kostendekkend te hebben. Tot die tijd staat ProRail garant voor een klein tekort.
Infrastructuur van overheden Voorwaarde is wel dat Rijk, OV-autoriteiten (de twaalf provincies en zeven stadsregio’s die het openbaar vervoer aansturen), gemeenten of vervoerbedrijven investeren in voldoende infrastructuur: bewaakte stallingen, automatische OV-fietskluizen, OV-fietsboxen en volautomatische compacte stallingen. De exploitatie van de OV-fiets is dus een zaak van de Stichting OV-fiets, de infrastructuur een taak van overheden of vervoerders.
Bijdragen voor projecten Bij bus, tram en metro betalen overheden elk jaar zestig procent van de exploitatiekosten. Aan de exploitatie van de OV-fiets hoeven OV-autoriteiten en gemeenten niet mee te betalen. Wel doet OV-fiets soms een beroep op overheden voor projecten die de draagkracht van de Stichting nu te boven gaan. Bijvoorbeeld een bijdrage voor OV-fietsen, marketing, reclameborden en scanners.
Verhuringen & geldstromen De geldstromen bij OV-fiets zijn gekoppeld aan de verhuringen. Van de opbrengst per verhuring gaat ruim twee euro naar de stallinghouder of kluisexploitant. Dat bedrag is voor afhandeling, marge, onderhoud, personeel en ruimtebeheer. Het restant van de huuropbrengst plus het jaarlijkse abonnementsgeld vloeit naar de Stichting OV-fiets. Dat is voor administratie, afschrijving, automatisering, facturering, marketing en personeel.
Pashouder Monique Koenen: “OV-fietsers groeten elkaar soms, zoals motorrijders doen.”
7 Particuliere pashouders
Meer treinreizen Dankzij de OV-fiets reist 36 procent van de pashouders vaker met de trein. Ook laat 12 procent de auto soms of regelmatig staan ten gunste van de trein. Dat zijn enkele uitkomsten van een representatief onderzoek van de Fietsersbond onder 4.300 pashouders van OV-fiets. Gemak, vrijheid, snelheid en de lage kosten blijken de hoofdredenen om OV-fietsen te huren. De meeste ondervraagden zijn tevreden over de OV-fiets. Zo vindt 98 procent het een goede aanvulling op het openbaar vervoer. Van de pashouders ging 72 procent vroeger wel eens met de bus, tram of metro van het station naar de eindbestemming, terwijl 46 procent soms liep (op de vraag naar het vroegere natransport waren meer antwoorden mogelijk).
Drie doelgroepen De OV-fiets is bedoeld voor drie groepen reizigers:
Volgens de Fietsersbond gebruikt 60 procent van de ondervraagden de OV-fiets voor sociale bestemmingen zoals bezoekjes aan familie en vrienden. Voor zakelijk verkeer (afspraken, vergaderingen, werkbezoeken) is dat 49 procent. Voor recreatief verkeer (evenementen, natuur, uitjes) 20 procent en voor woon-werkverkeer 14 procent (ook op de vraag naar het reismotief waren meer antwoorden mogelijk). Gebruikers van de OV-fiets reizen meer buiten de spitsuren dan gemiddelde treinreizigers.
Ruimere openingstijden Uit het onderzoek van de Fietsersbond komen ook punten naar voren die beter kunnen. Veel pashouders wensen meer huurlocaties en ruimere openingstijden. Een groot aantal beoordeelt de kwaliteit van de fiets als goed. Een klein aantal dringt aan een makkelijker te verstellen zadel. De meeste pashouders zijn tussen de twintig en zestig jaar oud. Evenveel mannen als vrouwen hebben een abonnement. Pashouders huren gemiddeld één keer in de maand een OV-fiets. Gebruikers kennen de OV-fiets vooral van mond-tot-mondreclame. Bij het grote publiek is hij nog relatief onbekend. De Fietsersbond verwacht dat met gerichte marketing het aantal pashouders op z’n minst verdubbelt.
“Werknemers die fietsen zijn minder vaak ziek.”
8 Zakelijke klanten
Vijf argumenten OV-fiets richt zich niet alleen op particuliere pashouders, maar ook op zakelijke klanten. Een zakelijk contract met OV-fiets kan interessant zijn voor bedrijven, overheden en andere organisaties. Hun medewerkers fietsen dan het laatste stukje naar het werk, een klant, een vergadering of een werklunch. Vijf argumenten voor een zakelijk contract.
1. Betere bereikbaarheid Vooral in de spits is de bereikbaarheid van sommige bedrijventerreinen en kantorenlocaties vaak een probleem voor automobilisten. Files worden langer en parkeerplekken schaarser. Met de OV-fiets rijden medewerkers of bezoekers vlot van het station naar hun eindbestemming. De OV-fiets is snel en gemakkelijk te huur in alle grote en middelgrote steden met een station en op steeds meer kleinere stations.
2. Minder parkeerproblemen Bij bedrijven is parkeerruimte vaak schaars en kostbaar. Medewerkers of bezoekers die met de OV-fiets komen, sparen parkeerruimte uit. Dat scheelt parkeerproblemen en kosten.
3. Effectievere reistijd Zakelijk verkeer per auto kost vaak veel tijd en geld. Als medewerkers vaker met de trein reizen, dan kan reistijd voor een deel werktijd worden. Op het station kunnen zij zonder rompslomp binnen een minuut een OV-fiets huren. Ze arriveren dan snel en fit op hun afspraak, vergadering of werklunch.
4. Lagere kosten Zakelijk verkeer per auto of taxi is relatief duur. De OV-fiets kent een scherp tarief in vergelijking met de kosten voor de auto of de taxi. In plaats van losse declaraties van hun werknemers ontvangen bedrijven met een zakelijk contract elke maand één factuur met alle ritten van hun pashouders.
5. Gezondere werknemers Fietsen is gezond. Het helpt bijvoorbeeld tegen hart- en vaatzieken en vetzucht. Mensen die fietsen krijgen meer lichaamsbeweging. Uit onderzoek blijkt dat werknemers die regelmatig een stukje fietsen minder vaak ziek zijn.
Stallingmedewerker Hans van Laar: “Het is een stuk minder werk voor de klant en voor mij.”
9 Ondernemende stallingen
Stallinghouder is franchisenemer OV-fiets is een franchiseformule. Een stallinghouder die OV-fietsen wil verhuren, sluit een contract met de Stichting OV-fiets. Dan krijgt hij OV-fietsen, een scanner en reclameborden. De stallinghouder verplicht zich om de centraal vastgelegde dienstverlening en kwaliteit na te leven. Ook onderhoudt hij de OV-fietsen. Dat kan hij zelf doen of uitbesteden. De ideale stallinghouder draagt de OV-fiets een warm hart toe, toont ondernemerszin en heeft ruimte voor de OV-fiets. Vijf argumenten om OV-fietsen te verhuren.
1. Nieuwe klanten De OV-fiets voorziet in een bewezen behoefte: snel, gemakkelijk en betaalbaar een fiets huren bij een knooppunt van openbaar vervoer en vervolgens de vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt. Er bestaat weinig overlap met andere vormen van fietsverhuur. Zo is de comfortabelere stationsfiets meer geschikt voor toeristische dagtochten in de natuur en is de simpele OV-fiets meer bedoeld voor stadsritjes tot een kilometer of vijf. OV-fietsen worden het hele jaar door verhuurd, soms meerdere keer per dag. “De OV-fietsgebruikers zijn voor de fietsverhuurders vooral nieuwe klanten,” stelt de Fietsersbond in een onderzoek. Het gaat vooral om reizigers die vroeger gingen lopen, de bus pakten of een vouwfiets meenamen.
2. Extra inkomsten Voor elke verhuring ontvangt de stallinghouder ruim twee euro. Deelnemende stallingen verhuren enkele tientallen tot een paar duizend OV-fietsen per maand. Het aantal ritten groeit en daarmee ook de totale vergoeding aan de stallinghouder.
3. Geen rompslomp Een deelnemende stallinghouder hoeft geen verhuurcontracten te laten invullen, legitimatie te controleren of borg te innen. Door alleen een pasje en een sleuteltje te scannen, kan hij binnen een minuut een OV-fiets verhuren of innemen. Ook hoeft hij niet contant af te rekenen: bij terugkomst van de OV-fiets scant hij alleen het sleuteltje.
4. Geen investeringen De deelnemende stallinghouder hoeft niet te investeren in OV-fietsen en andere startkosten. De scanner en borden met het OV-fietslogo kosten eenmalig 2.000 euro. Meestal nemen gemeenten of OV-autoriteiten dat bedrag voor hun rekening.
5. Landelijke formule De OV-fiets werkt volgens een beproefde landelijke formule. Dat betekent een grotere herkenbaarheid voor de pashouders, centrale promotie van het product en minder werk voor de stallinghouder.
[PAGINA 25] Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat: “Fietsers zijn mijn troetelreizigers.”
10 Ondersteunende overheden
Samenleving profiteert Voor pashouders biedt de OV-fiets snelheid, gemak en vrijheid. Maar ook de samenleving profiteert van de OV-fiets: hij is schoon, stil, ruimtebesparend en gezond. De OV-fiets vermindert geluidsoverlast en verkeersproblemen. En hij verbetert de luchtkwaliteit (CO2 en fijn stof), het ruimtegebruik en de volksgezondheid. Voor regionale overheden is de OV-fiets verder een waardevolle aanvulling op het andere openbaar vervoer en een praktische invulling van ketenvervoer. Vandaar dat steeds meer provincies, stadsregio’s en gemeenten de OV-fiets steunen en stimuleren. Dat doen ze door nieuwe huurlocaties te openen en de OV-fiets te noemen in hun beleid. OV-autoriteiten kunnen de OV-fiets ook opnemen in hun concessies voor hun stads- en streekvervoer. Want waarom zouden ze alleen iets afspreken over bus, tram en metro als steeds meer reizigers op knooppunten OV-fietsen willen kunnen huren? De moderne consument verlangt keuzevrijheid.
Alle knooppunten Alle knooppunten zijn interessant als huurlocatie voor OV-fietsen, als er maar voldoende bestemmingen zijn op fietsafstand (een tot vijf kilometer):
Ruimte voor de OV-fiets De Stichting OV-fiets heeft gevraagd het programma ‘Ruimte voor de fiets’ van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en ProRail om te bouwen richting ‘Ruimte voor de OV-fiets’. V&W en ProRail investeren honderden miljoenen euro’s in het verbeteren van voorzieningen voor privé-fietsen bij stations (klemmen, kluizen, stallingen). Een individuele privé-fiets wordt minder efficiënt gebruikt dan een collectieve OV-fiets: een OV-fiets kan verschillende keren per dag worden verhuurd en dat op alle dagen van de week, ook in het weekend. Hierdoor is een OV-fiets gemiddeld twee keer zo ruimte-efficiënt als een privé-fiets. Daar bovenop kunnen OV-fietsen ook nog eens compacter worden gestald omdat ze allemaal hetzelfde zijn.
[PAGINA 26] A fast and easy rental bike
What is an OV-fiets? An OV-fiets is a rental bike that is part of the Dutch public transport (‘OV-fiets’ means ‘public transport bicycle’). The OV-fiets is an ideal means to cover the distance between the railway station and the office. Hiring an OV-fiets is fast and easy and makes for a comfortable continuation of your journey. No more need to rush to catch a connection or wait in draughty bus shelters. Instead, you will enjoy the freedom of the OV-fiets: our bikes are available at most stations.
How does it work? To collect an OV-fiets you must show your enabled NS annual season card (Voordeelurenabonnement, NS-Jaarabonnement, OV-Jaarkaart, OV-studentenkaart) or separate OV-fiets membership card at any OV-fiets hire service in the Netherlands. You can collect your bike without waits or hold-ups as all time-consuming actions have been computerized. It will only take a minute to collect your bike.
Where is the OV-fiets hire service located? At the moment there are about 100 railway stations that have an OV-fiets hire service and this number is increasing rapidly. To view the current list of OV-fiets hire services, visit our website www.OV-fiets.nl.
Paying You pay monthly by direct debit. For this a Dutch bank account is needed.
Who is it for? The OV-fiets is a facility for frequent users, not for tourists. If you wish to become a member, please visit our website www.OV-fiets.nl, go to ‘lid worden’ and fill out the form (in Dutch). One week after subscription you should be able to hire an OV-fiets.
More information OV-fiets is a service of ProRail (Railtrack) in collaboration with the Fietsersbond (Cyclists Union), NS (Dutch Railways) and several public authorities. If you wish to become a member or would like more information, please visit our website: www.OV-fiets.nl.
[PAGINA 27] Bronnen
OV-fiets: Overal een fiets! Businessplan 2005 & 2006 Stichting OV-fiets, juli 2005
Klantonderzoek II: Hoe bevalt de OV-fiets? Fietsersbond, november 2005
De OV-fiets formule ProRail, januari 2006
Partners
Stichting DOEN heeft 587 OV-fietsen geschonken en steunt de exploitatie. www.doen.nl
De Fietsersbond is mede-initiatiefnemer en pleitbezorger van de OV-fiets. www.fietsersbond.nl
NS wijst reizigers op de OV-fiets en maakt verhuur op stations mogelijk. www.ns.nl
ProRail is de bedenker, ontwikkelaar en eigenaar van de OV-fietsformule. www.prorail.nl
REISinformatiegroep geeft ook algemene informatie over de OV-fiets. www.9292ov.nl
Stadsregio’s en provincies investeren in huurlocaties voor de OV-fiets. www.gelderland.nl www.noord-holland.nl www.roa.nl www.stadsregio.rotterdam.nl
Internet
www.OV-fiets.nl voor iedereen www.OV-fiets.nl/zakelijk voor bedrijven www.OV-fiets.nl/stallinghouder voor stallinghouders www.OV-fiets.nl/overheid voor overheden info@OV-fiets.nl voor vragen
Colofon
Uitgave Stichting OV-fiets Postbus 8213 3503 RE UTRECHT
Tekst Marc Maartens
Foto’s Gerlo Beernink (14 en 20) Roy Beusker (10 en 12) Fietsersbond (illustratie 24) Estella Klouth (22) Jan Lankveld (4) Erik Smeels (6, 8, 16 en 18) Pieter de Swart (voorkant)
Vormgeving Erik Smeels, STIO industrial design
ISBN-10 90-810441-1-7
ISBN-13
Utrecht, februari 2006
[PAGINA 28: FOTOCOMPILATIE VAN 5x5 HUURLOCATIES]
[FLAP: DONKERBLAUW + MIDDELBLAUW]
[ACHTERKANT] |
Nederland: OV-fiets >